top of page
Ara

Anonim Şirketlerde Kar Payı Dağıtımında Genel Kurulun Rolü

  • Yazarın fotoğrafı: -
    -
  • 21 Eki 2021
  • 2 dakikada okunur

“Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre; anonim şirketlerde kar payının ayrılmasına, dağıtımın şekline karar verecek organın genel kurul olduğu, gene kurul kararı alınmadan kar payı henüz tahakkuk etmiş olmayacağından kar dağıtımının yapılamayacağı, kar payı istemine ilişkin davanın sadece şirkete yöneltilmesi gerektiği ve diğer davalılara husumet yöneltilemeyeceği ayrıca davalı şirketin kar dağıtımı yapacak durumda bulunmadığı gerekçesiyle Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/6939 E/ 2016/2769 K. Nolu dosyası ile 14.03.2016 tarihinde davanın reddin karar verilmiştir.”

Bu konuya ilişkin Yargıtay kararında; Genel kurulun devredilemez yetkilerinden olan kar payının ayrılmasına, dağıtım şekline ilişkin öncelikle genel kurul tarafından karar alınması gerektiği, aksi halde kar payının henüz tahakkuk etmiş olmayacağından kar payı ayrımı ve dağıtımı yapılamayacağı belirtilir.

Anonim şirketlerde genel kurul, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 408. Madde gereği kanunda ve esas sözleşmede açıkça öngörülmüş bulunan hallerde karar alır. 408. Maddede Anonim şirketlerde genel kurulun devredilebilir ve devredilemez yetkileri beraber düzenlenmiştir.

Genel Kurulun Devredemeyeceği yetkiler;

1- Esas sözleşmenin değiştirilmesi

2- Yönetim kurulu üyelerinin seçimi, süreleri, ücretleri ile huzur hakkı, ikramiye ve prim gibi haklarının belirlenmesi, ibraları hakkında karar verilmesi ve görevden alınmaları

3- Kanunda öngörülen istisnalar dışında denetçinin seçimi ile görevden alınması halleri

4- Finansal tablolara, Y.k. yıllık raporuna, yıllık kar üzerinde tasarrufa, kar payları ile kazanç paylarının belirlenmesine, yedek akçenin sermayeye veya dağıtılacak kara katılması dahil, kullanılmasına dair kararlarına alınması

5- Kanunda öngörülen istisnalar dışında şirketin feshi

6- Önemli miktarda şirket varlığının toptan satışı

Kanunun bazı maddeleri ile genel kurula verilmiş göre ve yetkiler de mevcuttur. Ayrıca şirket sözleşmesi ile de sadece genel kurul tarafından kullanılabilecek bazı yetkiler de öngörülebilir.

Genel kurulun kanuni görev ve yetkileri sadece 408. Madde ile de sınırlı değildir. G.K.’un kanundan doğan diğer görev ve yetkileri örneğin; Anonim şirketin birleşmesi (TTK Md. 151/1-a, 421/5), bölünmesi(TTK Md. 173, 421/5) tür değiştirmesi (TTK Md. 189, 421/5), Anonim şirketin feshine karar verilmesi(TTK Md. 529/1-d), tasfiye memurunun atanması (TTK Md. 536/1), tasfiye memurunun görevden alınması (TTK Md. 537/1), tasfiyede önemli miktarda aktiflerin toptan satışı (TTK Md. 538), Y.K. aleyhine sorumluluk davası açılması(TTK Md 555/1), intifa-3. Kişilere alacak hakkı tanınması ve değiştirme hakkını içeren senetler çıkarılması (TTK Md. 504) gibi hususlar sıralanabilir.

Denetleme işlevine ilişkin hiçbir yetki genel kurula ve yönetim kuruluna bırakılamaz. Onun tarafından kullanılamaz. Kanunda öngörülen istisnalar dışında, Genel kurul denetçinin seçimi ile beraber denetleme işlemleri denetçi tarafından gerçekleştirilir.

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post

+90 534 584 99 99 - +90 554 652 33 85

Altayçeşme Mah. Efe Boz Sok. No.12 Freeland Plaza K.7 D.49, 34843 Maltepe/İSTANBUL

  • LinkedIn

© 2021. GÖK Legal Law & Legal Consultancy. Tüm hakları saklıdır. | Yasal Uyarı

bottom of page